Všetko je o tvrdom a poctivom tréningu a trpezlivosti

23.10.2014 20:53

Dnes prinášame rozhovor so slovenskou reprezentantkou Líviou Lúčovou, ktorá už niekoľko sezón úspešne pôsobí v zámorí.

Lívia, sezónu 2014/2015 si sa rozhodla stráviť na Univerzite v Kanade. Prečo a čo tomu predchádzalo (kde si pôsobila pred tým) ?

Po úspešnom absolvovaní maturít na Slovensku smerovali moje cesty do zámoria, presnejšie do mesta Banff. Tu som dostala príležitosť hrať za Banff Hockey Academy Junior team a študovať na Banff Community High school ako post graduate student, teda v pomaturitnom ročníku. Banff je malé, krásne a hokejom žijúce mestečko v horách blízko Calgary v štáte Alberta. Vďaka účinkovaniu v tomto tíme, lige a turnajom, na ktorých sa vždy zúčastnilo mnoho skautov z univerzít, som dostala príležitosť pokračovať s hokejom a štúdiom ďalej na univerzite. Mala som niekoľko ponúk hrať najvyššiu kanadskú či americkú univerzitnú súťaž. Vybrala som ponuku Edmontonu, pretože tento tým sa stal 2 roky po sebe majstrom ligy.

Za aký tím teda aktuálne hrávaš ?

Momentálne som hráčkou University of NAIT Ooks v Edmontone.

Čo bolo najťažšie po príchode do Severnej Ameriky?

Najťažšie bolo odlúčenie od rodiny a pocit, že som šla do neznámeho prostredia a nevedela som, čo od toho očakávať. Bála som sa či uspejem v hokeji alebo škole.

Aké nové skúsenosti si vďaka účinkovaniu v zámorí získala?

Život Kanade mi dal veľmi veľa. Osamostatnila som sa od rodiny, zdokonalila v hokeji, jazyku a tiež nakukla do Kanadskej kultúry.0

Ak by si mohla porovnať podmienky v ženskom hokejovom klube v USA , Kanade a na Slovensku...

Podmienky sú na veľmi vysokej úrovni už od útleho veku. V Kanade a USA sa hrá iný štýl hokeja, je to rýchlejšie a tvrdšie, hráčka preto musí na sebe každodenne tvrdo pracovať, či už na ľade alebo mimo neho. Veľkú rolu hrá aj ľadová plocha, ktorá je menšia, čo zvyšuje dynamiku hry.

Čo zaujímavé si zažila na hokeji aj mimo hokeja?

Spoznala som veľa nových, úžasných a príjemných ľudí. Precestovala som snáď celú Severnú Ameriku a dostala som príležitosť stretnúť sa s nejakými hráčmi z NHL.

Čo by si poradila svojím mladším spoluhráčkam?

Určite mať radosť z hokeja a hlavne mať záujem ho hrať. Všetko je o tvrdom a poctivom tréningu a trpezlivosti. Treba si ísť za svojím cieľom, nevzdávať sa aj keď to niekedy nejde podľa predstáv, ale zaručene môžem povedať, že úspech sa dostaví.

Aký máš životný cieľ?

Úspešne ukončiť štúdium na Univerzite v Kanade, byť zdravá, pretože je to je najdôležitejšie a venovať sa ďalej hokeju. Určite by ma veľmi potešilo ak by sa nám opäť podarilo kvalifikovať sa na Olympiádu do Južnej Kórei a vrátiť sa spať do Top divízie.

Ďakujeme za rozhovor a želáme veľa splnený želaní! 

LK